Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: Σχετικά με τις μελλοντικές θεραπείες της ν. Alzheimer

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Σχετικά με τις μελλοντικές θεραπείες της ν. Alzheimer

Τελευταία δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι ένα νέο φάρμακο για την νόσο Alzheimer (άνοια) έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό έχει τον κωδικό AL-108.
Θα πρέπει να διευκρινιστούν μερικά πράγματα ώστε να μην δημιουργούνται ψεύτικες ελπίδες στους ενδιαφερομένους.
1) Οποιοδήποτε νέο φάρμακο για την ν. Alzheimer θα αργήσει ακόμη να κυκλοφορήσει. Το συγκεκριμένο υπολογίζεται γύρο στο 2012!
2) Οι νέες θεραπείες απευθύνονται κυρίως σε ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου. Αυτό γιατί όταν οι νευρώνες εκφυλίζονται (πεθαίνουν) δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθούν εφ’ όσον ο νευρικός ιστός δεν πολλαπλασιάζεται. Συνεπώς ο ασθενής βελτιώνεται όσον αφορά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των νευρώνων που δυσλειτουργούν αλλά δεν έχουν ακόμη πεθάνει. Αν ο ασθενής βρίσκεται σε αρχικό στάδιο η βελτίωση αυτή είναι σημαντική εφ’ όσον έχει εκφυλιστεί μικρός αριθμός νευρώνων. Αν όμως, ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο τότε μεγάλος αριθμός νευρώνων έχει ήδη εκφυλιστεί συνεπώς η βελτίωση από το νέο φάρμακο θα είναι περιορισμένη. Θα πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε ότι ένας ασθενής που ήδη σήμερα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο θα έχει μηδαμινές ελπίδες βελτίωσης το 2012! Συνεπώς τα νέα φάρμακα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε μελλοντικούς ασθενείς και πολύ λίγο χρήσιμα στους ήδη υπάρχοντες.
3) Αν στο μέλλον καταστεί δυνατή η αντικατάσταση των νεκρών νευρώνων π.χ. με εμφύτευση βλαστοκυττάρων, θα είναι δυνατή η αποκατάσταση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Όμως ο ασθενής θα έχει αλλάξει προσωπικότητα και δεν πρόκειται ποτέ να ανακτήσει το μέρος της μνήμης του που έχει ήδη χαθεί! Με απλά λόγια, αντικαθιστώντας τους νευρώνες είναι σαν να αλλάζουμε τον σκληρό δίσκο σε έναν υπολογιστή. Βέβαια αν στο μέλλον θα είναι δυνατό το ‘backup’ των πληροφοριών του ανθρώπινου εγκεφάλου το πρόβλημα αυτό θα μπορεί να ξεπεραστεί!
Συνεπώς οποιαδήποτε νέα θεραπεία απευθύνεται κυρίως σε μελλοντικούς ασθενείς και λιγότερο στους ήδη υπάρχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: