Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Διαταραχές της αισθητικότητας (άλγη, αιμωδίες, δυσαισθησίες)


Θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε τους απαραίτητους όρους:

Κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ): ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός (ΝΜ)

Περιφερικό νευρικό σύστημα (ΠΝΣ): οι ρίζες του ΝΜ και τα περιφερικά νεύρα

Άλγος (πόνος): το άλγος αιτιολογίας ΠΝΣ συχνότερα παραγράφεται σαν καυστικό (καυσαλγία), ενώ μπορεί να είναι και διαξιφιστικό ενίοτε μικρής διάρκειας, αλλά επαναλαμβανόμενο. Το κεντρικό άλγος (του ΚΝΣ) μπορεί να έχει διάφορους χαρακτήρες από απλό «βάρος» ή «πίεση» έως υπερβολική αντίδραση σε ήπια ερεθίσματα (υπεραλγησία).

Αιμωδία (μούδιασμα): η αιμωδία συχνά συνοδεύει παθήσεις του νευρικού συστήματος, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε κυκλοφορικές διαταραχές.

Δυσαισθησίες: παράδοξο αίσθημα που δεν οφείλεται σε εξωτερικό ερέθισμα. Οι δυσαισθησίες είναι: μυρμηγκιάσματα, αίσθηση βάρους ή πίεσης, τσιμπήματα ή βελονιάσματα κα. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για κνησμό (φαγούρα) δερματολογικής αιτιολογίας.
Συχνά όλα τα ανωτέρω συμπτώματα συνυπάρχουν. Για να εντοπιστεί η αιτία τους ο γιατρός θα πρέπει με μια προσεκτική κλινική εξέταση να εντοπίσει την κατανομή τους. Δηλαδή, ανάλογα με την περιοχή του σώματος στην οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα, καθορίζεται αν η βλάβη αφορά το ΚΝΣ ή το ΠΝΣ.

Βλάβες του ΚΝΣ

Εγκέφαλος Η συμπτωματολογία εμφανίζεται, συνήθως, στην μια πλευρά του σώματος. Μπορεί να αφορά μόνο ένα χέρι, ένα πόδι ή και τα δύο με ή χωρίς συμμετοχή του προσώπου.
Τα αίτια είναι όγκοι, σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ), εγκεφαλίτιδες κα.

Νωτιαίος μυελός Η συμπτωματολογία αφορά δερματοτόμια δηλ. περιοχές του δέρματος που νευρώνονται  από συγκεκριμένες περιοχές ή μυελοτόμια του ΝΜ (πχ αυχενικό 3, θωρακικό 2 κτλ). Οι περιοχές αυτές, στον κορμό του σώματος, έχουν ζωνιαία  (σαν ζώνη) κατανομή.
Τα αίτια είναι όγκοι, ΣΚΠ, νόσος Devic, ΑΕΕ, συριγγομυελία κα.

Βλάβες του ΠΝΣ

Ρίζες Η συμπτωματολογία έχει ριζιτική κατανομή δηλ. αφορά περιοχές του σώματος που νευρώνονται από την πάσχουσα ρίζα. Η συχνότερη αιτία είναι η δισκοπάθεια και ακόμη ο έρπης ζωστήρας, τα τραύματα, οι όγκοι κα.

Περιφερικά νεύρα Η συμπτωματολογία έχει κατανομή ανάλογα με την περιοχή που καταλήγει το πάσχων νεύρο. Αν πάσχει μόνο ένα νεύρο, μιλάμε για μονονευρίτιδα. Αν πάσχουν περισσότερα από ένα νεύρα, τότε μιλάμε για πολυνευρίτιδα. Αν πάσχει το σύνολο των νεύρων μιας ανατομικής περιοχής μιλάμε για πολυνευροπάθεια.
Οι συχνότερες μονονευρίτιδες είναι οφείλονται στα λεγόμενα σύνδρομα παγίδευσης. Κάποιο νεύρο δηλ. «πιέζεται» σε κάποια περιοχή του σώματος. Συχνοί είναι και οι τραυματισμοί. Τα συχνότερα σ. παγίδευσης, στα άνω άκρα, είναι το σ. καρπιαίου σωλήνα και η ωλένια νευρίτιδα. Στα κάτω άκρα συχνό είναι το σ. ταρσιαίου σωλήνα.
Οι πολυνευρίτιδες εμφανίζονται συχνότερα σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και στο σ. πολλαπλής παγίδευσης νεύρων. Φυσικά, πολυνευρίτιδα ή μονονευρίτιδα μπορεί να είναι το επακόλουθο τραυματικής βλάβης.
Οι πολυνευροπάθειες εμφανίζονται συχνότερα σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και άλλες ενδοκρινοπάθειες όπως δυσθυροειδισμός, σε ρευματικές παθήσεις και σε τοξικά αίτια.


Επίλογος

Σε όλα τα ανωτέρω συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν κινητικές διαταραχές (μυϊκή αδυναμία, ασυνέργεια κινήσεων κα).
Για την σωστή διάγνωση της παθολογίας του ασθενούς είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση και ενδεχομένως άλλες εξετάσεις όπως νευροφυσιολογικός έλεγχος (ηλεκτρομυογράφημα και ταχύτητες αγωγής νεύρων), απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητική ή αξονική τομογραφία) κα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: