Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Από το σύμπτωμα στην διάγνωση


Συχνά δέχομαι μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με αίτημα να διαγνώσω από τι πάσχει ο ασθενής με βάση τα αναφερόμενα συμπτώματα. Όμως είναι αδύνατον να γίνει ιατρική διάγνωση χωρίς να έχει εξεταστεί ο πάσχων! Γι' αυτό και κάτι τέτοιο αποτελεί παράβαση του 'Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας'. Μέσω διαδικτύου μπορούν να χορηγηθούν μόνο γενικές πληροφορίες (εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα) που αφορούν παθήσεις που έχουν ήδη διαγνωστεί. Αυτό γιατί ένα σύμπτωμα (π.χ. ζάλη, αδυναμία, αιμωδίες, άλγη) μπορεί να είναι κοινό σε δεκάδες διαφορετικές παθήσεις. 
Ακόμη, το κάθε νόσημα εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή. Δεν υπάρχουν κανόνες που να ισχύουν για όλους. Γι' αυτό το λόγο είναι καθοριστική η ιατρική εξέταση από κοντά  και όχι η απλή διάγνωση μιας νόσου.
Έτσι αποφάσισα την δημοσίευση σειράς άρθρων με θέμα τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς και τις συνήθεις αιτίες τους. Αν παρουσιάζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να σας εξετάσει γιατρός ώστε να διαπιστώσει την ακριβή αιτία και να σας δώσει την ανάλογη θεραπεία.

-Διαταραχές της αισθητικότητας (άλγη, αιμωδίες, δυσαισθησίες)
http://neyrologia.blogspot.gr/2008/12/blog-post_16.html
-Κόπωση, αδυναμία     
-Κεφαλαλγία, ημικρανία                     
-Διαταραχές βάδισης    
http://neyrologia.blogspot.gr/2007/10/blog-post_31.html
-Ίλιγγος, ζάλη, σκοτοδίνη       

Δεν υπάρχουν σχόλια: