Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: Νεώτερα σχετικά με την ημικρανία

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Νεώτερα σχετικά με την ημικρανία


Η ημικρανία είναι μια υποτιμημένη νόσος η οποία όμως, οδηγεί σε αναπηρία! Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ο ασθενής είναι ανίκανος να εργαστεί ή να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αν μάλιστα, τα επεισόδια αυτά είναι συχνά, η ανικανότητα αυτή παρατείνεται. Υπάρχουν πχ. ασθενείς με δυο-τρία επεισόδια εβδομαδιαίως! Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καθημερινή σχεδόν χρήση αναλγητικών προκαλεί ένα είδος εθισμού με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες αναλγητικών για να μην πονά!
Εκτός όμως από την κεφαλαλγία, η ημικρανία προκαλεί και άλλα συμπτώματα τα οποία συχνά προηγούνται κατά πολλές ώρες του πόνου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται έλλειψη συγκέντρωσης, πείνα, δίψα, συχνοουρία, συναισθηματικές διαταραχές (πχ κατάθλιψη), βάρος στον αυχένα, κόπωση, χασμουρητά κα.
Οι νευρολόγοι έχουν πολλούς τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όπως με ειδικά αντιημικρανικά παυσίπονα ή με θεραπεία προφύλαξης (δηλ. να λαμβάνει κάποιος καθημερινά ένα φάρμακο που βελτιώνει την κατάστασή του). Επειδή ο κάθε ασθενής με ημικρανία είναι διαφορετικός από τον άλλον, η θεραπευτική στρατηγική εξατομικεύεται.
Τελευταία έχει ανακαλυφθεί ένα πεπτίδιο (calcitonin gene-related peptide (CGRP)) το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ημικρανία και έχουν κυκλοφορήσει φάρμακα τα οποία περιέχουν αντισώματα τα οποία εξουδετερώνουν το πεπτίδιο αυτό. Δύο από τα φάρμακα αυτά (calcitonin gene-related peptide (CGRP) antagonists) ονομάζονται erenumab και galcanezumab και έχουν ένδειξη για προφύλαξη ημικρανίας σε ασθενείς με τουλάχιστον τέσσερα ημικρανικά επεισόδια/μήνα. Απαιτούν μία χορήγηση τον μήνα σε ενέσιμη μορφή.
Τα φάρμακα αυτά δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, αλλά και όταν θα φτάσουν, θα πρέπει να χορηγούνται σε εκείνες τις περιπτώσεις που αποτυγχάνουν οι ήδη υπάρχουσες θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: