Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: Λειτουργούν οι εμβολιασμοί?

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Λειτουργούν οι εμβολιασμοί?

 

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει, ανατρέξαμε στα στοιχεία των τελευταίων 4 εβδομάδων σύμφωνα με το Johns Hopkins. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η θνητότητα (θάνατοι ανά 100 κρούσματα) είναι ελάχιστη και πολύ κάτω του 1%.

Ένας παράγοντας που επηρεάζει την θνητότητα είναι η διασπορά του φονικού ιού στην κοινωνία και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες. Λογικά λοιπόν, όσο αυξάνεται η θνησιμότητα (θάνατοι ανά 100000 κατοίκους) τόσο θα πρέπει να μειώνεται η θνητότητα (γιατί οι ευπαθείς ομάδες δεν είναι ατελείωτες). Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στις «κόκκινες» χώρες του πίνακα (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία).

Ανατρέχουμε λοιπόν, στο ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων και παρατηρούμε αμέσως πως αυτό είναι πολύ χαμηλό στην Βουλγαρία, Ρουμανία και από τα χαμηλότερα στην Ουγγαρία και Ελλάδα. Μοναδική εξαίρεση η Τσεχία που δηλώνει θνητότητα 0,59% με ποσοστό εμβολιασμένων στο 58,6%.  

Από τον πίνακα αυτόν φαίνεται ξεκάθαρα πως οι εμβολιασμένες χώρες παρουσιάζουν θνητότητα χαμηλότερη και από εκείνη της εποχικής γρίππης και τα οποιαδήποτε «σκληρά» μέτρα σε αυτές είναι αδικαιολόγητα. Θα πρέπει μόνον να πείσουν τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως το μυστικό για την καταπολέμηση του φονικού ιού είναι οι εμβολιασμοί ανεξάρτητα από τις ενστάσεις για πιθανές παρενέργειες. Παρενέργειες υπάρχουν, αλλά είναι σπάνιες και σε γενικές γραμμές ισχύει ο κανόνας ότι κάποιος κινδυνεύει περισσότερο από τον φονικό ιό παρά από το εμβόλιο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: