Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: Η ανοσμία από τον φοβερό ιό (συνέχεια)

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Η ανοσμία από τον φοβερό ιό (συνέχεια)

 Ο φόβος των εταιρειών παραγωγής αρωμάτων είναι ο φοβερός (γνωστός και ως υπερφονικός) ιός να προκαλέσει σταδιακά ανοσμία σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού! Αυτό γιατί η ανοσμία αποτελεί συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης από κορωνοϊό και εφόσον η κορωνίαση ανήκει στην κατηγορία των γριπών, κάποιος μπορεί να νοσήσει πολλές φορές! Συνεπώς, αν την γλυτώσει μια – δυό φορές, μπορεί να την πάθει την τρίτη!

Ισχύει κάτι τέτοιο? Δυστυχώς, ναι. Αν νοσήσει κάποιος ή αν εμβολιαστεί, αποκτά προσωρινή και όχι μόνιμη ανοσία. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να προσβληθεί πολλές φορές στη ζωή του από τον φοβερό ιό! Κάθε φορά που θα νοσεί, θα έχει διαφορετικά συμπτώματα, πράγμα που δεν αποκλείει την περίπτωση εγκατάστασης μόνιμης ανοσμίας ή υποσμίας!
Ας δούμε ποια είναι η δική μου γνώμη. Πιστεύω ότι η παροδική ανοσμία οφείλεται σε βλάβη – δυσλειτουργία των περιφερικών υποδοχέων της όσφρησης που βρίσκονται στη μύτη. Ο κορωνογιός προκαλεί έντονη φλεγμονώδη αντίδραση και γι’ αυτό έχουμε το χαρακτηριστικό «μπούκωμα». Η φλεγμονή αυτή δεν προκαλεί πάντα «φράξιμο» στη μύτη, αλλά προκαλεί την παραγωγή κυτοκινών (κυρίως TNF & IL-1) που προξενούν βλάβη στους υποδοχείς της όσφρησης. Πιστεύω ότι η βλάβη αυτή είναι συνήθως αναστρέψιμη. Σε σπάνιες περιπτώσεις η ζημιά είναι μόνιμη και κυρίως όταν προκληθεί επιπλοκή, όπως σοβαρή ιγμορίτιδα.
Στις περιπτώσεις λοιπόν, που για την ανοσμία φταίει το μπούκωμα, η πρόγνωση είναι θετική και οι πιθανότητες να αποκατασταθεί η όσφρηση μεγάλες.
Όπως όλες οι γρίππες, έτσι και η κορωνίαση προκαλεί άσηπτες μηνιγγίτιδες – εγκεφαλίτιδες. Ο πονοκέφαλος – ζάλη είναι τα συμπτώματα προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Συνήθως, οι φοβεροί ιοί ταξιδεύουν στο ΚΝΣ μέσω των νευρώνων της όσφρησης – γεύσης. Αυτό σημαίνει πως το κέντρο της όσφρησης μπορεί να πληγεί από έναν φοβερό ιό! Αν πάθει μεγάλη ζημιά το κέντρο της όσφρησης, τότε η ανοσμία θα είναι μόνιμη!
Νομίζω λοιπόν, πως οι περιπτώσεις μόνιμης ανοσμίας οφείλονται σε βλάβη του ΚΝΣ (κυρίως του κροταφικού φλοιού) και όχι της βλεννογόνου της μύτης. Έχει πχ παρατηρηθεί ότι ο πονοκέφαλος (κατά την διάρκεια της κορωνίασης) συνδέεται συχνότερα με την ανοσμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: