Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: Εμβοές ώτων

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Εμβοές ώτων

Τα βουίσματα, σφυρίγματα και διάφορα άλλα υποκειμενικά ενοχλήματα της ακοής, συχνά οφείλονται σε ΩΡΛ προβλήματα. Οι συνήθεις αιτίες είναι πρεσβιακουσία (εμφανίζεται σε ηλικιωμένους), παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο (ακουστικό τραύμα), κυψελίδα ακουστικού πόρου και ωτοσκλήρυνση. Υπάρχει ακόμη το σύνδρομο Menier (συνοδεύεται από επεισόδια ιλίγγου) και η οξεία λαβυρινθίτιδα (συνήθως συνυπάρχει ίλιγγος και υποακουσία).
Συχνές νευρολογικές αιτίες είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι όγκοι και η αιθουσαία ημικρανία. Από τους όγκους, συχνό είναι το νευρίνωμα του ακουστικού νεύρου το οποίο προκαλεί εμβοές από την πλευρά που πάσχει. Αιφνίδια υποακουσία με εμβοές έχει αναφερθεί και στην σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η ημικρανία είναι μια πολύπλοκη πάθηση με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα εκτός του κλασικού πονοκεφάλου (κεφαλαλγία). Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς αναφέρουν επεισόδια δυσλειτουργίας από το αιθουσαίο σύστημα, όπως απότομη διαταραχή της ισορροπίας (σαν να τον σπρώχνει κάποιος), επεισόδια ζάλης (σαν να έχει πιει λίγο), αίσθημα σκοτοδίνης κα. Υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές πως μακροχρόνια, οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν εμβοές ώτων (σαν σφύριγμα, σαν νερό που τρέχει) που μάλιστα, παίρνουν μόνιμο χαρακτήρα χωρίς να υπάρχει ουσιαστική θεραπεία. Τελευταία μάλιστα, εμφανίζεται ο όρος “κοχλιακή ημικρανία” που ορίζει ημικρανικούς ασθενείς με υποακουσία και εμβοές ώτων!
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί επιστήμονες αναφέρονται σε μια σειρά φαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών, που μπορούν να προξενήσουν εμβοές. Καλό είναι αν παρατηρήσετε κάτι το σχετικό ενώ παίρνετε κάποιο φάρμακο, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ενδιαφέρον έχει ότι στον κατάλογο των ύποπτων φαρμάκων, υπάρχουν πολλά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης ή άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις χρόνιων εμβοών, οι θεραπευτικές μέθοδοι είναι απογοητευτικές. Από νευρολογικής πλευράς, προτιμούνται αντικαταθλιπτικά φάρμακα τα οποία βοηθούν χωρίς να εξαλείφουν το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: