Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: Κορωνοϊός, τα έως τώρα δεδομένα

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός, τα έως τώρα δεδομένα

Οποιοσδήποτε ιός που μπορεί να επιβιώσει μόνον σε άνθρωπο και όχι σε ζώα, ακολουθεί την εξής πορεία:
Μεταβιβάζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και η μετάβαση αυτή σταματά όταν το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων έχει αναπτύξει αντισώματα τα οποία τον σκοτώνουν, άρα δεν έχει τρόπο να επιβιώσει και εξαφανίζεται!
Ο Mr. Brexit Johnson αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό. Να μολύνει ο ιός το σύνολο των Άγγλων (κάτι που με τα ως τώρα δεδομένα, είναι αναπόφευκτο) όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να αναπτυχθούν αντισώματα και να λήξει το πρόβλημα χωρίς να έχει προκληθεί οικονομική και κοινωνική καταστροφή όπως τείνει να συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το ότι θα πεθάνουν χιλιάδες γέροι και χρονίως άρρωστοι, δεν αποτελεί μειονέκτημα γιατί έτσι θα μειωθεί το κόστος της δημόσιας υγείας και το κόστος των συντάξεων! Αν επιτύχει η στρατηγική του Mr. Brexit Johnson, όλη η Ευρώπη θα έχει καταστραφεί οικονομικά εκτός το Ηνωμένο Βασίλειο!
Από τι εξαρτάται όμως, η βαρύτητα της νόσου?
Όταν μας μολύνει ένας ιός, αυτός αρχίζει να πολλαπλασιάζεται γεωμετρικά. Δηλ ο ένας γίνεται δύο, οι δύο τέσσερις κοκ. Συνεπώς, παίζει ρόλο αν μολυνθήκαμε από έναν ή από 10 ή 100 ιούς! Αν ποσότητα είναι μικρή, μπορεί να δώσουμε πολύτιμο χρόνο στο ανοσοποιητικό μας να αναπτύξει αντισώματα. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από μεγάλα σταγονίδια σιέλου και γι αυτό μας λένε να κρατάμε τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση ο ένας απ' τον άλλο. Αυτό όμως, αυξάνει τη μεταδοτικότητά του γιατί το μεγάλο σταγονίδιο περιέχει πολύ περισσότερους ιούς απ’ ότι το μικρό!
Γιατί όμως, δεν φτιάχνουν ένα εμβόλιο από μικρή ποσότητα ιών? Γιατί η ικανότητα του ιού να προκαλέσει νόσημα δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα που μας μολύνει, αλλά και από την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας να τον αντιμετωπίσει. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρές ποσότητες και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες ποσότητες.
Συνεπώς, αν μας μολύνει ένας ιός, τότε μπορεί το ανοσοποιητικό μας να είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά (ασυμπτωματικοί φορείς), να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά (ήπια συμπτώματα κρυολογήματος) ή να τον αντιμετωπίζει αδύναμα (βαριά συμπτωματολογία που συμπεριλαμβάνει και την ιογενή πνευμονία). Ακόμη όμως και η πνευμονία είναι αντιμετωπίσιμη στους περισσότερους, εκτός από κάποιους που το ανοσοποιητικό τους δρα με υπερβολικό τρόπο και η φλεγμονή που αναπτύσσεται προκαλεί αναπνευστική ανεπάρκεια! Οι τελευταίοι είναι αυτοί που έχουν ανάγκη μονάδας εντατικής νοσηλείας! Ένα από τα φάρμακα στα οποία πειραματίζονται, αποσκοπεί στο να μετριάσει αυτήν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού.
Με βάση αυτά που είπαμε, υπολογίζουν πως για κάθε άνθρωπο που καταφεύγει στο νοσοκομείο, υπάρχουν άλλοι 5-10 που δεν κάνουν το τεστ γιατί παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα! Συνεπώς, οι φορείς κυκλοφορούν ανάμεσά μας και είναι θέμα τύχης αν θα μολυνθούμε ή όχι. Βέβαια, καλό είναι να λαμβάνουμε προφυλάξεις ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες. 
Η απομόνωση των ανθρώπων (κλείσιμο σχολείων, εμπορικών, σύσταση για παραμονή στο σπίτι κτλ) αποσκοπεί στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και όχι στην εξαφάνισή του. Δηλ αντί να αρρωσταίνουν 1000 κάθε μέρα, να αρρωσταίνουν 500 ή λιγότεροι. Αυτό όμως, δίνει χρόνο στα νοσοκομεία να μπορούν να αντιμετωπίζουν περισσότερα περιστατικά και να διαθέτουν ελεύθερα κρεβάτια. Αν αρρωστήσουν πολλοί σε μικρό χρονικό διάστημα, τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν και θα πεθαίνουν άνθρωποι όχι μόνον από κορωνοϊό, αλλά και από σκωληκοειδίτιδα!
Η απομόνωση όμως, έχει και αυτή τεράστιο κόστος. Πχ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα και όχι από τον ιό! Επιπλέον η ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλείται στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, προκαλεί εξ ορισμού μείωση της αποδοτικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιος να νοσήσει βαριά!
Η επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού θα έχει μεγάλη σημασία, αν εν τω μεταξύ κυκλοφορήσει εμβόλιο ή αν η άνοδος της θερμοκρασίας συμβάλει στην εξολόθρευσή του.
Διαφορετικά η επιλογή στρατηγικής είναι πράγματι πολύ δύσκολη. Αν ακολουθήσουμε το αγγλικό μοντέλο, τι θα γίνει αν οι νεκροθάφτες δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετούν τις χιλιάδες πελατών? Νομίζω πως και ο Mr. Brexit Johnson θα έχει πρόβλημα παρά τη ψυχραιμία που χαρακτηρίζει τους Βρετανούς! Αν αντίθετα συνεχίσουμε στον ιταλικό δρόμο, πόσο θα αντέξει ο κόσμος? Οι Ιταλοί έχουν απαγορέψει την κυκλοφορία κάτι που σιγά σιγά θα έχει μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις.  Φυσικά, όσο περνούν οι μέρες, θα αρχίσουν να επιδεινώνονται και οι οικονομικές συνέπειες με απρόβλεπτες εξελίξεις.
Πράγματι, το μόνο σίγουρο που μπορούμε να πούμε είναι: ο Θεός βοηθός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: