Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: Νευρολογικές επιπλοκές κορωνοϊού

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Νευρολογικές επιπλοκές κορωνοϊού

Οι ιοί γενικότερα κατηγορούνται για πολλές παθολογίες άγνωστης αιτίας όπως πχ η σκλήρυνση κατά πλάκας. Θεωρείται πως η ανοσολογική διαταραχή που προκαλεί την ΣΚΠ έχει στην βάση της ιογενή λοίμωξη και μάλιστα, πιθανότατα από κορωνοϊό!
Σε οποιαδήποτε λοίμωξη, ο σημαντικότερος ρόλος για την αντιμετώπισή της  αποδίδεται στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το πως θα αντιμετωπιστεί ανοσολογικά η λοίμωξη, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως διαφέρουν και οι επιπλοκές της. Γι’ αυτό ένας κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, απλό κρυολόγημα ή τίποτα!
Ο SARS COVID-19 είναι απόγονος των SARS (severe acute respiratory syndrome) και MERS (middle east respiratory syndrome), για τους οποίους υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές αναφορές.
Οι ιοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν σπάνιες νευρολογικές διαταραχές όπως απομυελινωτική εγκεφαλίτιδα (ADEM -acute disseminated encephalomyelitis-like demyelination), εγκεφαλίτιδα, εγκεφαλίτιδα στελέχους και περιφερική πολυνευροπάθεια τύπου Guillain-Barre.
Νοητική σύγχυση αναφέρεται στο 15% των σοβαρών περιστατικών, αλλά το 20% περίπου των πασχόντων παρουσιάζει μη ειδικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο και ζάλη. Η CPK που δείχνει μυική βλάβη, βρίσκεται πάνω από 200 IU/mL σε πολλούς ασθενείς.
Με απλά λόγια: κάποιος που έχει κρυολογήσει και παρουσιάζει πολύ δυνατό και επίμονο πονοκέφαλο,μπορεί να παρουσιάζει ιογενή μηνιγγίτιδα η οποία αυτοϊάται (γίνεται καλά χωρίς θεραπεία). Κάποιος που έχει κρυολογήσει και παρουσιάζει ήπια νοητική σύγχυση, μπορεί να παρουσιάζει ιογενή εγκεφαλίτιδαη οποία αυτοϊάται (γίνεται καλά χωρίς θεραπεία). Κάποιος που έχει κρυολογήσει και παρουσιάζει μυαλγίες (τις ονομάζουμε “ψύξη”), μπορεί να παρουσιάζει ιογενή μυοσίτιδα η οποία αυτοϊάται (γίνεται καλά χωρίς θεραπεία). Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν και με ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό με αποτέλεσμα κάποιος που πχ παθαίνει “ψύξη”, να θυμάται την έκθεση στο ψύχος, αλλά όχι το κρυολόγημα!
Σε πολλές περιπτώσεις, κάνει κάποιος μια μαγνητική εγκεφάλου η οποία δείχνει ανενεργές εστίες απομυελίνωσης. Μπορεί κάποτε να είχε κρυολογήσει, να είχε πάθει ήπια εγκεφαλίτιδα και οι εστίες αυτές να είναι από τότε!
Σε σπάνιες περιπτώσεις, το κρυολόγημα μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές όπως η εγκεφαλίτιδα ADEM. Σοβαρές επιπλοκές όμως, μπορεί να παρουσιάσει οποιοδήποτε νόσημα και καλό είναι να μην το σκεφτόμαστε. Στα χωριά έλεγαν “αν είναι γραφτό να σου τύχει, θα σου τύχει”!

Δεν υπάρχουν σχόλια: